“Als ik ’s morgens op sta ben ik alweer moe. Ik ben nutteloos en mijn leven heeft geen enkele zin.” of “Een bezoek brengen aan de supermarkt geeft mij echt de zenuwen. Al die mensen om mij heen! Die vinden allemaal vast iets van mij.” of “Ik krijg nu al hartkloppingen als ik denk aan de presentatie die ik over drie weken moet geven. Ik weet vast geen antwoord op de vragen die men mij stelt en daardoor word ik niet als deskundig gezien.” Herkenbaar? Gepieker, angst en stress. Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van. Maar wat als het je leven gaat beheersen?

Je hebt zelf een grote invloed op het nut van je eigen bestaan en om weer zin te krijgen in je leven. En dat geldt ook voor het omgaan met een angst of het omgaan met stress.

Hoe ontstaat een angst?
Je komt in een voor jou vervelende situatie of gebeurtenis terecht en je ervaart bepaalde lichamelijke symptomen. Zo kun je last krijgen van hartkloppingen, hoofdpijn, benauwdheid, misselijkheid, blozen of duizeligheid. Deze symptomen versterken je gedachten: dit is gevaarlijk, men vindt iets van mij, ik weet het antwoord niet als iemand mij iets vraagt, ik raak de grip kwijt. De lichamelijke symptomen groeien door deze gedachten vervolgens nog meer. Er ontstaat een vicieuze cirkel en je kunt echt in een panieksituatie terecht komt. Het enige wat je nog wilt is vluchten of de situatie vermijden.

Niet de gebeurtenis, maar de gedachte bepaalt ons gedrag
Het is niet de gebeurtenis die maakt dat jij bepaalde lichamelijke symptomen ervaart. Het zijn je gedachten die hiervoor zorgen. En dan te bedenken dat je verstand de hele dag door gedachten produceert. Gedachten die lang niet allemaal even relevant of bruikbaar zijn. Of soms zelfs ronduit vervelend. Het meest vervelende -en niet helpenden!- daarbij is dat jij in discussie gaat met deze gedachten.

Zie je gedachten als SPAM
Wat als je jouw gedachten gaat vergelijken met de stroom e‐mail die je dagelijks binnenkrijgt. Niet alle mail is even relevant of bruikbaar. Net als de stroom aan gedachten die je dagelijks binnenkrijgt. Maar het eigenaardige is dat wij mensen wel de neiging hebben onze gedachten allemaal heel serieus te nemen en hierop te reageren, terwijl wij dit niet elke mail die we binnenkrijgen openen en in zijn geheel doorlezen om hier vervolgens uitgebreid op reageren. Het zou toch fijn zijn als we op een vergelijkbare manier met onze gedachten zouden omgaan, niet? Door te leren om wat gezonde afstand te nemen van je gedachten, krijg je weer een keuze of je een bepaalde gedachte meer aandacht geeft of juist niet. Het is wel belangrijk je te realiseren dat het hierbij niet gaat om het kwijt raken van deze onbruikbare, of
vervelende gedachten (zoals je doet met de SPAM uit je mailbox), het gaat erom dat jij er de controle over hebt wat je ermee doet.

Je kunt leren anders met je gedachten om te gaan
En om ervoor te kiezen dat lastige of vervelende gedachten er nu eenmaal zijn. Via verschillende oefeningen en met tips help ik je daarbij. En dat kan jouw leven totaal veranderen.

Categories:

Tags:

Comments are closed